Rige Becken, Piper och det svarta guldet
 

Följ med till det natursköna Andrarum och känn historiens vingslag!

Här i Verkeåns dalgång låg en gång i tiden nordens största alunbruk. De 20 meter höga, röda och branta kullarna visar oss tydliga spår av den omfattande verksamheten som varit. En del byggnader från blomstringstiden finns ännu idag kvar, till exempel Marketenteriet, några arbetarbostäder och en imponerande ruin från det gamla pannhuset. Stora Brottet med sin lodräta svarta skiffervägg är både vacker och hemlighetsfull - det är nämligen där Pysslingahålet finns...

Allt började med en dröm! Hör den spännande berättelsen om hur det svarta guldet blev grundaren Jockum Becks öde under 1600-talet. Men Alunbrukets blomstringstid dröjde och kom inte förrän på 1700-talet och då var det en kvinna som ledde det - den mäktiga Christina Piper. ”En värld för sig” har man kallat bruksområdet. Som mest bodde här 900 personer vilket ska jämföras med samtida Malmö som hade 2000 innevånare.

Som pricken över i får vi sitta ner och äta i en av de riktigt gamla Verkarebostäderna från 1705. Här finns nämligen Skånes äldsta Kaffestuga som nu dessutom ägs i åttonde generationen. En god måltid serveras bestående av ostpaj med spickeskinka från närbelägna Strömbecks gårdschark och till sist kaffe och kaka.

Det är bra att ha grova skor på sig och i övrigt kläder efter väder. Vandringen börjar och slutar vid bron strax intill parkeringen.

 

 

 Varmt välkommen till en alldeles unik upplevelse!
.
 
Scrolla ner för att se fler fotografier